Žmogaus organizmui reikalingas mikroelementas chromas dalyvauja medžiagų apykaitos reakcijose ir reguliuoja gliukozės kiekį. Dalyvaudamas riebalų ir angliavandenių apykaitoje, chromas aktyvina kai kurių fermentų veiklą ir cholesterolio kiekį kraujyje. Chromas įeina į insulino sudėtį, taigi, jis yra būtinas insulino veiklai. Chromas leidžia insulinui maksimaliai padėti audiniams sunaudoti gliukozę, todėl pakankamas šio mikroelemento kiekis turi būti sergančių cukrinių diabetu mityboje.
Chromas veikia organinis komplektas, kuris žinomas kaip gliukozės toleravimo faktorius (GFT). GFT skatina aktyvesnę insulino veiklą, reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje, veikia riebalų, baltymų ir angliavandenių apykaitą organizme, todėl chromas laikomas naudingu elementu lieknėjimo procese. Chromas padeda deginti riebalus, pagreitina medžiagų apykaitą ir mažina potraukį saldumynams. Šį mikroelementą organizmui įsisavinti padeda Vitmainas B3, glicinas, gliutamino rūgštis ir cistenas. Chromui aktyviai veikti taip pat padeda pilnavertė mityba ir fiziniai pratimai, o jo pasisavinimui trukdo didelis rafinuotų miltų ir saldumynų vartojimas, maiste esantys konservantai, pesticidai, naftos produktai, toksiški metalai ir kiti maiste esantys konservantai.
Chromo deficitas organizme yra labai retas, kadangi jis yra daugelio maisto produktų sudėtyje. Tačiau atsiradęs chroniškas šio mikroelemento trūkumas gali padidinti cholesterinio lygį kraujyje ar sukelti diabetą. Didelis chromo trūkumas gali sukelti neurologinius sutrikimus, perferinę neuropatiją ar koordinacijos sutrikimus. Šio mikroelemento trūkumas gali sukelti didelį potraukį saldumynams. Chromo perdozavimas gali sukelti skrandžio problemas, kepenų ir odos ligas. Įtarti chromo trūkumą organizme galima, jeigu pastebimas suintensyvėjęs ar šaltas prakaitavimas, galvos svaigimas, dažnai jaučiamas alkis ar saldumynų poreikis, šaltos rankos, ilgo miego poreikis, mieguistumas ar suglebimas dienos metu, kamuojantis troškulys.
Natūralus chromas yra mėsoje, rupioje duonoje, daugintuose kviečiuose ir kukurūzuose, brokoliuose, juoduosiuose pipiruose, mielėse, rudajame cukruje, kavoje bei arbatoje. Chromas būna ir maisto papilduose, tačiau įvairių junginių pavidalu: chromo chlorido, chromo pikolinato, chromo nikotinato ar organinių chromu praturtintų miltelių.
Rekomenduojama chromo paros norma siekia 50 mikrogramų. Didesnes šio mikroelemento dozes patariama vartoti žmonėms, kurie turi cukraus apykaitos sutrikimus, sergantiems diabetu ar reguliuojantiems kūno svorį. Chromas turi savybių, kurios leidžia sustiprinti diabeto gydimui vartojamų vaistų poveikį ir gali sukelti hipoglikemiją, todėl sergantys diabetu dėl didesnių nei rekomenduojama dienos norma, turi pasikonsultuoti su savo gydytoju.